Bird & Bird partnerem merytorycznym raportu „How to do Fintech in Poland”

09-2020

Raport „How to do Fintech in Poland” opracowała Fundacja FinTech Poland, Urząd Komisji Nadzoru Finansowego oraz Polska Agencja Inwestycji i Handlu oraz partnerzy Bird & Bird, PKO Bank Polski, Alior Bank, Accelpoint i Cashless.pl.

Jest to pierwsza tego typu publikacja skierowana do zagranicznych odbiorców, prezentująca Polskę jako przyjazną lokalizację do prowadzenia i rozwoju projektów z obszaru innowacyjnych usług finansowych.

Raport przedstawia kapitał gospodarczy i ludzki kraju, dojrzałość i innowacyjność sektora finansowego, ramy regulacyjne oraz przewagi konkurencyjne Polski, jak również mapę polskiego FinTechu, pokazującą ponad 200 podmiotów z branży FinTech działających w Polsce.

Sławomir Szepietowski, partner zarządzający oraz szef praktyki Finansowań I Regulacji Finansowych, Marta Stanisławska, Senior Associate z praktyki Finansowań i Regulacji Finansowych oraz Kuba Ruiz, Counsel z praktyki Commercial opracowali kwestie regulacyjne w raporcie „How to do Fintech in Poland”.

“Silną stroną polskiego rynku finansowego jest jego koncentracja na bezpieczeństwie, idąca w parze z otwartością klientów i dostawców usług na nowe rozwiązania. Zdrowa równowaga pomiędzy tymi dwoma obszarami, przy odpowiednim wdrożeniu stosowaniu ram regulacyjnych daje przestrzeń na tworzenie wielu nowych rozwiązań jako pilotów do dalszej międzynarodowej ekspansji” - powiedział Sławomir Szepietowski.

Pełen raport można pobrać tutaj >>>