Bird & Bird partnerem i współautorem raportu Big Data w bankowości wydanego przez Związek Banków Polskich

28 listopada 2016

Raport został opracowany przez Grupę Big Data działającą w ramach Forum Technologii Bankowych przy Związku Banków Polskich, pod redakcją Grzegorza Kuliszewskiego. Prawnicy Bird & Bird są autorami części dotyczącej regulacji i aspektów prawnych w kontekście Big Data.

Według danych ­firmy Gartner, banki wybierają obszar Big Data i analityki, jako główny, w który zamierzają inwestować w najbliższych latach. Bez wątpienia nowoczesne technologie umożliwią instytucjom finansowym zbudowanie przewagi konkurencyjnej poprzez wyjście poza standardowy obszar usług bankowych i lepsze dostosowanie oferty do potrzeb klienta. W rezultacie, przyczynią się do zwiększenia zadowolenia klientów z interakcji z bankami. Na zastosowaniu analityki Big Data instytucje finansowe mogą wiele zyskać, jednak nie wszystkie podmioty osiągnęły jeszcze poziom dojrzałości, który w pełni pozwoliłby na wykorzystanie możliwości płynących Big Data.

Celem raportu jest omówienie trendów, możliwości i ograniczeń prawnych związanych z wykorzystaniem Big Data w bankowości oraz przedstawienie przykładów zastosowania.

Prawnicy Bird & Bird są autorami części dotyczącej prawnych aspektów Big Data. Sektor finansowy znajdzie w niej odpowiedzi na nurtujące go pytania:

• Jakie informacje (w tym dane osobowe i treści chronione prawem autorskim) banki mogą zbierać i kiedy?
  • Jakie warunki muszą przy tym spełnić?
  • Kiedy dochodzi do profilowania klienta i przy zachowaniu jakich wymogów jest to możliwe?
  • Fakty i mity o prawnych aspektach Big Data

Kancelaria Bird & Bird jest partnerem publikacji, a z jej strony swój wkład w powstanie raportu mieli: Izabela Kowalczuk-Pakuła, szef praktyki ochrony prywatności i danych osobowych, Maria Guzewska, LL.M., członek zespołu ochrony danych osobowych i Marcin Alberski, członek międzynarodowego zespołu Tech & Comms w polskim biurze Bird & Bird.

Raport można pobrać tutaj >>>