Prawnicy Bird & Bird współautorami "Poradnika prawnego dla e-biznesu" wydanego przez Wolters Kluwer

14 stycznia 2016

Piotr Dynowski i Izabela Kowalczuk-Pakuła z warszawskiego biura Bird & Bird wraz z dr Grzegorzem Packiem są współautorami poradnika prawnego dla osób, które prowadzą działalność gospodarczą w internecie lub planują jej rozpoczęcie.

Po poradnik powinny sięgnąć osoby, które myślą o zakładaniu e-biznesu, jeszcze przed postawieniem swoich "pierwszych" kroków" oraz osoby, które już taki biznes prowadzą. Będą mogły sprawdzić, czy ich działalność jest zgodna z prawem lub znaleźć odpowiedzi na pytania prawne, które mogą się pojawić w trakcie prowadzenia działalności.

Publikacja w przystępny sposób omawia najistotniejsze zagadnienia związane z prowadzeniem e-biznesu. Porusza m.in. aspekty dotyczące zakładania i zawieszania działalności, uzyskiwania pozwoleń na prowadzenie działalności regulowanej, przetwarzania danych osobowych, świadczenia usług drogą elektroniczną, ochrony konsumentów czy odpowiedzialności administratora strony internetowej za naruszenia dokonane za pośrednictwem strony.

Naszą ambicją było napisanie praktycznego przewodnika, który poprowadzi przedsiębiorców krok po kroku przez zawiłe meandry obowiązków prawnych związanych z prowadzeniem firmy w internecie, czy to w postaci sklepu internetowego, czy portalu – mówi Piotr Dynowski, partner z kancelarii Bird & Bird i współautor publikacji.

Przepisy dotyczące zakładania i prowadzenia e-biznesu mogą się wydawać skomplikowane zwłaszcza na początku. Staraliśmy się by nasz poradnik był napisany przystępnym językiem oraz zawierał liczne przykłady i wzory dokumentów ułatwiające radzenie sobie z kwestiami prawnymi – dodaje współautorka publikacji Izabela Kowalczuk-Pakuła, senior associate, która w Bird & Bird kieruje praktyką ochrony prywatności i danych osobowych.

Książka ukazała się pod szyldem wydawnictwa Wolters Kluwer, w serii Prawo w praktyce.

Link do strony wydawnictwa >>>