Emilia Stępień i Izabela Kowalczuk-Pakuła autorkami e-booka dla branży rekrutacyjnej i HR

05-2020

Publikacja stanowi kompendium wiedzy w zakresie RODO dla osób zajmujących się rekrutacją. Na pięćdziesięciu stronach e-booka znaleźć można praktyczne wskazówki, które warto znać i stosować przygotowując procesy rekrutacyjne w swojej organizacji.

Autorki w przystępny sposób udzielają odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, z którymi praktycy mierzą się w codziennej pracy, m.in. na co zwrócić uwagę przy współpracy z agencją doradztwa personalnego, podania jakich danych można wymagać od kandydata w formularzu aplikacyjnym, o czym pamiętać rekrutując kandydatów za pośrednictwem portali społecznościowych oraz czy można "sprawdzać" kandydata w mediach społecznościowych. Wskazują także na najczęściej popełniane błędy w rekrutacji.

- Nasz e-book wychodzi dwa lata po wejściu w życie RODO – mówi Emilia Stępień, konsultant w praktyce ochrony danych osobowych i prywatności Bird & Bird i współautorka publikacji. - Pomimo upływu czasu od wejścia w życie nowych przepisów rozporządzenia, w branży rekrutacyjnej i w działach HR wciąż pojawia się dużo wątpliwości w zakresie przetwarzania danych osobowych.

Izabela Kowalczuk-Pakuła, partner kierująca praktyką danych osobowych i prywatności w Bird & Bird dodaje:
- Celem publikacji było uporządkowanie tych kwestii w rekrutacji, które są istotne z punktu widzenia przepisów o ochronie danych osobowych i ich przedstawienie w przystępny sposób dla osób, które nie są prawnikami. Wskazujemy na co zwrócić uwagę, by dostosować obecną praktykę do RODO i zminimalizować ryzyko niezgodności organizacji z RODO.

"RODO w rekrutacji - najczęściej zadawane pytania" można pobrać tutaj>>

Jego wydawcą jest eRecruiter, najczęściej wykorzystywany w Polsce system rekrutacyjny.