Międzynarodowa kancelaria prawnicza Bird & Bird otworzyła nowe biuro w Luksemburgu, zwiększając tym samym swój zasięg do 28 oddziałów na świecie.

Głównym zadaniem nowo otwartego biura będzie przede wszystkim współpraca z Jednolitym Sądem Patentowym (z ang. Unified Patent Court) oraz z Sądem i Trybunałem Sprawiedliwości Unii Europejskiej, które mieszczą się w Luksemburgu. Bird & Bird jest obecnie jedyną kancelarią prawniczą specjalizującą się w sporach patentowych i mającą swoje biuro tam, gdzie zlokalizowane są oddziały Jednolitego Sądu Patentowego.

Nowe biuro w Luksemburgu ma strategiczne znaczenie z punktu widzenia pracy na rzecz klientów z sektora usług bankowo-finansowych. Stała obecność w nowej lokalizacji to także mocniejsza pozycja całej kancelarii w zakresie transgranicznych usług doradztwa podatkowego, świadczonych na rzecz międzynarodowych klientów Bird & Bird.

Jak podkreśla David Kerr, partner zarządzający międzynarodową kancelarią Bird & Bird – Otwarcie biura w Luksemburgu jest dla nas bardzo ważne ze względu na mieszczącą się tam siedzibę Jednolitego Sądu Patentowego. To ważna jurysdykcja dla wielu naszych klientów z dziedziny własności intelektualnej oraz z sektora finansowego i podatkowego.

Morag Macdonald, kierująca międzynarodową praktyką własności intelektualnej, dodaje: Wprowadzenie jednolitego patentu oraz powołanie Jednolitego Sądu Patentowego to w europejskim prawie patentowym największa zmiana od ponad 40 lat. Otwarcie biura w Luksemburgu ma dla Bird & Bird znaczenie z punktu widzenia całego europejskiego zespołu patentowego. Dzięki temu staliśmy się jeszcze bardziej dostępni dla naszych klientów.

Stefano Febbi, współkierujący praktyką usług finansowych w Bird & Bird tak skomentował otwarcie biura w Luksemburgu: – Otwarcie nowego biura w Luksemburgu sprawi, że będziemy w stanie jeszcze szybciej i lepiej odpowiadać na potrzeby klientów z branży finansowej oraz z innych branż, którzy tutaj mają swoją siedzibę.

Willem Bongaerts, partner odpowiedzialny za praktykę podatkową w Bird & Bird dodał: – Nowe biuro w Luksemburgu znacznie wzmocni naszą pozycję w zakresie doradztwa na rzecz międzynarodowych klientów, w kontekście w transakcji transgranicznych i nie tylko.

W 2015 roku kancelaria Bird & Bird została wybrana najlepszą firmą ostatniej dekady w zakresie ochrony własności intelektualnej.