Bird & Bird i Fundacja Vital Voices o innowacjach specjalnie dla kobiet biznesu

13 marca 2015

Z okazji Dnia Kobiet warszawskie biuro Bird & Bird, wspólnie z Fundacją Vital Voices, zorganizowało seminarium pod hasłem „Kobiety i innowacje". Wydarzenie odbyło się w ramach stałego syklu seminariów „Early Birds Breakfast” i obejmowało warsztat prawny oraz wykład poświęcony umiejętnościom przywódczym i innowacyjnemu podejściu do biznesu.

Spotkanie rozpoczęło się wykładem o innowacyjnym przywództwie poprowadzonym przez dr Darię Tataj, założycielkę i prezes Vital Voices Polska, uznanego eksperta ds. innowacji. Druga część poświęcona była kwestiom prawnym związanym z ochroną innowacji – obszarem będącym jednym z kluczowych w działaniach całej sieci Bird & Bird, która od ponad 100 lat jest światowym liderem w zakresie ochrony innowacyjnych rozwiązań, własności intelektualnej i doradztwa dla sektorów związanych z nowymi technologiami.

Zagadnienia związane ochroną własności intelektualnej przedstawiła Marta Koremba, rzecznik patentowy, senior associate. Kwestie dotyczące ochrony danych osobowych, związane z wykorzystywaniem innowacyjnych rozwiązań technologicznych omówiła radca prawny Izabela Kowalczuk-Pakuła, senior associate. Ostatnia część warsztatu prawnego poświęcona była innowacyjnym zamówieniom publicznym, których specyfikę przedstawiła uczestniczkom radca prawny Monika Kucharczyk, senior associate, kierująca praktyką prawa zamowień publicznych.

W seminarium wzięło udział ponad 30 uczestniczek reprezentujących kluczowych klientów warszawskiego biura Bird & Bird oraz kobiety biznesu związane z Fundacją Vital Voices.

Fundacja Vital Voices reprezentuje w Polsce międzynarodową organizację - Vital Voices Global Partnership, którą w 1997 roku założyły Hillary Clinton i Madeleine Albright. Misją Vital Voices Poland jest inwestowanie w kobiety o potencjale przywódczym.