Warszawski zespół własności intelektualnej wyróżniony przez sieć Bird & Bird za transakcję roku 2015 w sektorze Media

03 grudnia 2015

Pod koniec listopada 2015 przyznano wewnętrzne wyróżnienia dla najlepszych projektów w globalnej sieci kancelarii Bird & Bird realizowanych dla klientów z sektora mediowego. Tegoroczna nagroda za transakcję roku w kategorii broadcasting trafiła do warszawskiego zespołu własności intelektualnej.

Nagroda została przyznana za projekt związany z obsługą prawną koprodukcji filmu Embers realizowanej przez wieloletniego klienta kancelarii polską firmę Papaya Films sp. z o.o. wraz z jej amerykańskim partnerem. To pierwszy film fabularny wyprodukowany przez Papaya Films.

Zespół własności intelektualnej pod kierownictwem Piotra Dynowskiego doradzał i reprezentował Papaya Films w negocjacjach umowy koprodukcyjnej z amerykańskim partnerem. Umowa współpracy obejmowała kwestie związane z produkcją filmu w Polsce, tj. casting, umowy z aktorami, sprzęt i obsługę techniczną, plan zdjęciowy, transport oraz logistykę. Nasze doradztwo obejmowało także aspekty dotyczące praw autorskich do filmu, prawa do dystrybucji filmu, jak również finansowania produkcji czy podziału zysków z eksploatacji filmu.

Wyprodukowana przez Papaya Films fabuła „Embers” zbiera pozytywne recenzje w mediach zagranicznych i ma już na koncie pierwszy sukces festiwalowy za oceanem. Film doceniono na festiwalu w Nowym Orleanie, gdzie przyznano mu nagrodę w prestiżowej kategorii „Najlepszy pełnometrażowy film fabularny” (Best Narrative).

Serdeczne gratulacje dla całego Zespołu!