Warszawskie biuro wśród wiodących globalnych doradców patentowych wg IAM Patent 1000

18 czerwca 2015

Międzynarodowy ranking IAM Patent 1000 - The World’s Leading Patent Practitioners czwarty rok z rzędu sklasyfikował warszawskie biuro Bird & Bird wśród wiodących globalnych doradców w zakresie patentów. Ponadto wyróżnienie indywidualne przypadło w udziale Piotrowi Dynowskiemu, szefowi praktyki ochrony własności intelektualnej.

Zespół Bird & Bird został nagrodzony srebrnym wyróżnieniem w kategorii: Spory i Transakcje. Indywidualne srebrne wyróżnienie w kategorii Spory otrzymał również mecenas Piotr Dynowski.

W 2015 roku w kategorii Spory i Transakcje w Polsce zostało wyróżnionych łącznie dziewięć firm prawniczych, w tym srebrne wyróżnienia otrzymały tylko cztery z nich. Rekomendacje indywidualne w kategorii Spory otrzymało łącznie czternastu specjalistów, z czego ośmiu otrzymało srebrne wyróżnienia. Zobacz wyniki>>>

IAM Patent 1000 to przewodnik po światowej lidze czołowych praktyków prawa patentowego z 41 krajów na całym świecie. Tworzony jest na podstawie opinii prawników kancelaryjnych, rzeczników patentowych oraz prawników in-house. Organizatorem przedsięwzięcia jest IP Media Group (należąca do Globe Business Publishing Ltd.), wydawca kilku renomowanych magazynów specjalizujących się w tematyce własności intelektualnej.

Bird & Bird jest jedną z wiodących na świecie firm prawniczych specjalizujących się w ochronie własności intelektualnej. Warszawska praktyka jest szczególnie znana ze swojej ekspertyzy w zakresie strategii ochrony patentowej. Warszawski zespół prowadzi ponad jedną trzecią sporów patentowych w Polsce i posiada unikalne doświadczenie w doradztwie dla sektora farmaceutycznego, chemicznego i elektronicznego. W 2014 roku wygrał dwa z najbardziej precedensowych na polskim rynku sporów dla wiodących międzynarodowych firm farmaceutycznych.

IAM Patent 1000 to już kolejny w tym roku ranking, który potwierdza wysoką pozycję ekspertów Bird & Bird w zakresie ochrony własności intelektualnej. W Legal 500 warszawska praktyka znalazła się w tym roku na drugiej pozycji, zaś w Chambers Europe – na czwartej. Mecenas Piotr Dynowski został doceniony również w rankingu WTR 1000 - The World's Leading Trademark Professionals, który sklasyfikował go wśród wiodących prawników w kategoriach: Postępowania zgłoszeniowe oraz Egzekwowanie praw. Zaliczony został też do grona najlepszych polskich prawników w kategorii Znaki towarowe wg przewodnika Guide to the World's Leading Lawyers. Na swoim koncie ma również Client Choice Award 2015 dla najlepszego prawnika patentowego w Polsce. W ostatnim czasie został zwycięzcą International Intellectual Property Awards 2015 przyznanej przez Acquisition International.