Bird & Bird partnerem Programu "Pięć żywiołów. Wolność – informacja – bezpieczeństwo”

11 maja 2015

Program „Pięć żywiołów. Wolność – informacja – bezpieczeństwo” to debata publiczna nad wyzwaniami, które niesie rozwój robotyki oraz systemów inteligentnych. Warszawskie biuro Bird & Bird jest jednym z partnerów wydarzenia. Patronat honorowy nad Programem objął Szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego oraz Marszałek Województwa Małopolskiego.

Celem Programu jest diagnoza potrzeb informacyjnych przedsiębiorstw i instytucji o strategicznym znaczeniu dla bezpieczeństwa państwa, na które odpowiedzią może być wykorzystanie robotyki i systemów inteligentnych. Jego zadaniem jest popularyzacja idei rozwoju robotyki w Polsce w celu uzyskania dla niej społecznej akceptacji i docelowo zwiększenia szans na rozwój innowacyjności i konkurencyjności polskiej nauki i gospodarki. Program towarzyszy przygotowaniom Narodowego Programu Systemów Bezzałogowych, który Biuru Bezpieczeństwa Narodowego, głównemu partnerowi wydarzenia, zlecił Prezydent RP, oraz działaniom Polskiej Platformy Technologicznej Systemów Bezzałogowych. Zwieńczy go konferencja Parada Robotów – Droniada 2015. w Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie w dn. 19-20 czerwca.

Elementem realizacji programu jest konwersatorium „Systemy inteligentne w ochronie gospodarki”, które odbędzie się w dn. 20-21 maja w Gdańsku, przy współpracy Prezydenta Miasta Gdańska, Akademii Marynarki Wojennej i Centrum Techniki Morskiej. Mecenas Małgorzata Darowska, partner warszawskiego biura Bird & Bird, kierująca praktyką Lotnictwa, Obronności i Bezpieczeństwa oraz Paweł Lis, associate z tego samego zespołu, wezmą udział w panelu "Kiedy strzelać do dronów? Jak przeciwdziałać zagrożeniom powstałym w wyniku pojawienia się Bezzałogowego Statku Powietrznego nad obiektami przemysłowymi i publicznymi"? Panel poświęcony będzie m.in. prawnym i społecznym problemom funkcjonowania systemów bezzałogowych w przestrzeni publicznej. Udział wezmą w nim również: Sebastian Michalkiewicz, dyrektor Biura Bezpieczeństwa i Ochrony Lotniska Chopina oraz Grzegorz Trzeciak – pilot i operator bezzałogowców, twórca portalu bezzałogowce.pl, wykładowca Wyższej Szkoły Sił Powietrznych. Więcej >>>

Celem konwersatorium jest zdiagnozowanie wyzwań związanych z ochroną szeroko rozumianej infrastruktury krytycznej oraz analiza tego, w jakim stopniu systemy inteligentne (drony, roboty, systemy fuzji informacji) mogą zwiększyć bezpieczeństwo naszej gospodarki. Organizatorzy omówią również kwestie legalnych możliwości przeciwstawienia się nieuprawnionym lotom bezzałogowców nad obiektami o strategicznym znaczeniu.

Uczestnikami wydarzenia będą przedstawiciele administracji publicznej oraz menedżerowie zajmujący się bezpieczeństwem w przedsiębiorstwach.

Organizatorami Programu „Pięć żywiołów. Wolność – informacja – bezpieczeństwo” są: Fundacja „Instytut Mikromakro”, Instytucja Kultury Województwa Małopolskiego, Muzeum Lotnictwa Polskiego, Collegium Civitas, Fundacja Przestrzeń Krytycznego Myślenia, Warszawski Instytut Studiów Ekonomicznych. Wydarzeniu partnerują: Bird & Bird, Comarch, Centrum Wystawienniczo-Kongresowe AMBEREXPO, Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte, Centrum Techniki Morskiej S.A. oraz WB Electronics S.A.

Więcej o Programie>>>