Bird & Bird firmą prawniczą dekady w zakresie ochrony własności intelektualnej

13 marca 2015

Europejski zespół własności intelektualnej Bird & Bird otrzymał nagrodę magazynu Managing Intellectual Property dla najlepszej firmy prawniczej ostatniej dekady.

Nagroda jest odzwierciedleniem pozycji Bird & Bird jako wiodącego na świecie doradcy w zakresie opracowywania kompleksowych strategii ochrony własności intelektualnej, co przez ostatnią dekadę corocznie potwierdzały najważniejsze lokalne i międzynarodowe rankingi.

MIP Awards przyznawane są na podstawie zgłoszeń składanych przez firmy prawnicze, opinii klientów oraz rekomendacji branżowych. W tym roku była to już ich dziesiąta edycja. Uroczysta gala odbyła się 11 marca w Londynie.

- Cieszymy się bardzo z tak prestiżowego wyróżnienia dla naszej międzynarodowej praktyki. W ostatnich latach warszawskiemu zespołowi udało się znacznie umocnić pozycję zarówno na polskim, jak i europejskim rynku, pozyskując do współpracy wiodące światowe korporacje i prowadząc szereg głośnych i niejednokrotnie precedensowych projektów, z których wiele realizowaliśmy w ścisłej współpracy z naszymi zagranicznymi kolegami – podkreśla mecenas Piotr Dynowski, kierujący praktyką własności intelektualnej w warszawskim biurze Bird & Bird.

- Sieć Bird & Bird przez ostatnie 100 lat osiągnęła pozycję światowego lidera w zakresie ochrony własności intelektualnej i wspierania innowacji. Cieszę, że wystarczyło zaledwie kilka lat obecności na polskim rynku, aby nasz zespół dołączył do grona wiodących doradców w tym obszarze i był doceniany przez klientów, konkurencję oraz prestiżowe międzynarodowe rankingi – mówi Maciej Gawroński, partner zarządzający warszawskiego biura.

Polski zespół prawa własności intelektualnej doradza w zakresie strategii ochrony wiodącym światowym markom, w tym zarządza portfolio ponad 1000 znaków towarowych. Jest również liderem w zakresie sporów patentowych, prowadząc ponad 1/3 takich spraw na polskim rynku.

Mecenas Piotr Dynowski, współkierujący praktyką własności intelektualnej, należy do najbardziej utytułowanych polskich doradców w tym obszarze. W lutym br. został uhonorowany nagrodą Client Choice Award 2015 dla najlepszego prawnika patentowego w Polsce. Wcześniej otrzymał srebrne wyróżnienie przyznane przez World Trademark Review. Znalazł się również w gronie najlepszych polskich prawników (IP Star) w kategorii Własność intelektualna według magazynu Managing Intellectual Property. Od lat jest również systematycznie wyróżniany w rankingu Intellectual Asset Management Patent 1000 - World’s Leading Patent Practitioners.

Globalny zespół własności intelektualnej liczy ponad 300 prawników w 18 biurach w Europie, Azji, na Bliskim Wschodzie i w Australii. Pracuje dla wiodących światowych marek: Allergan, Baxter, Nokia, Microsoft, Actavis, Husqvarna, Richemont, Nestlé, Canon, L'Oreal, Electrolux, Monster Energy, Merck KGaA, Teva and Starbucks.