Bird & Bird partnerem XX Konferencji IT w Instytucjach Finansowych

27 marca 2015

Warszawskie biuro Bird & Bird piąty rok z rzędu było partnerem "Konferencji IT w Instytucjach Finansowych”, organizowanej przez Gdańską Akademię Bankową oraz BGŻ. Tegoroczne wydarzenie odbyło się w dn. 19-20 marca 2015 w Lesznie k. Błonia.

Konferencja miała na celu identyfikację i zrozumienie oczekiwań instytucji finansowych m.in. w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa informatycznego, oraz sprawnej, bezpiecznej i optymalnej ekonomicznie obsługi klientów. W programie znalazły się takie kwestie jak: cyberbezpieczeństwo, skuteczne zabezpieczanie transakcji, współpraca banków z ich największymi dostawcami, optymalizacja kosztów działalności banków w obszarze IT poprzez inteligentne inwestowanie, prezentacja wybranych start-upów w segmencie bankowym, osiąganie przewagi rynkowej dzięki innowacjom oraz dobór odpowiednich inwestycji wspierających sukces produktowy.

Prelegentami byli przedstawiciele ING Banku Śląskiego, Grupy PZU, Banku Gospodarstwa Krajowego, Asseco Poland, Cinkciarz.pl, EY, Accenture oraz warszawskiego biura Bird & Bird, które obok takich firm jak: Microsoft, Accenture, Sygnity, BCG, IBM, CompFort Meridian oraz Pentacomp, było partnerem wydarzenia.

Mecenas Maciej Gawroński, partner zarządzający warszawskiego biura Bird & Bird, kierujący praktyką IT i nowych technologii, wziął udział w panelu poświęconym optymalizacji kosztów działalności banków w obszarze IT. W panelu omawiane były m.in. najlepsze praktyki i doświadczenia banków w tym obszarze, koncepcje współdzielonych usług w ramach sektora bankowego, wady i zalety korzystania z rozwiązań chmurowych, a także sposób konkurowania firm informatycznych.

W konferencji wzięło udział około 100 uczestników, wśród nich członkowie zarządów banków oraz innych instytucji finansowych odpowiadający za rozwój systemów informatycznych i wdrażanie nowych technologii, przedstawiciele firm informatycznych i konsultingowych.

***

Warszawskie biuro Bird & Bird łączy unikalne na rynku doświadczenie w doradztwie dla banków i instytucji finansowych z praktyką w realizacji setek projektów związanych z IT i zastosowaniem nowych technologii. Zapewnialiśmy m.in. kompleksowe doradztwo prawne przy największym w Polsce wdrożeniu systemu informatycznego, zrealizowanym dla jednego z banków. Od lat tworzymy i promujemy najlepsze standardy wdrażania usług informatycznych, w szczególności w sektorze finansowym. Eksperci Bird & Bird są współautorami dwóch raportów Związku Banków Polskich Cloud Computing w sektorze finansowym – Regulacje i standardy (2011) oraz Cloud computing w sektorze finansowym (2013). Jesteśmy również współautorami Ekspertyzy badawczej dotyczącej możliwości wdrożenia cloud computingu w administracji publicznej (z uwzględnieniem JST) w Polsce (2014), przygotowanej dla MAiC na zlecenie Władzy Wdrażającej Programy Europejskie. Mecenas Maciej Gawroński jest ekspertem Komisji Europejskiej ds. kontraktów cloud computingowych.

Gdańska Akademia Bankowa powstała w 1992 roku jako wyodrębniona organizacyjnie i finansowo część Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową, realizująca działalność edukacyjną. Od 1995 roku GAB jest członkiem European Banking and Financial Services Training Association - organizacji zrzeszającej największe instytucje szkoleniowe z zakresu bankowości w Europie. Gdańska Akademia Bankowa jest koordynatorem Europejskiego Kongresu Finansowego oraz organizatorem wielu corocznych seminariów. W 2014 na potrzeby Europejskiego Kongresu Finansowego GAB wydała książkę pt. "Wyzwania informatyki bankowej", której współautorem jest mecenas Maciej Gawroński.