Joanna Chmiel nowym szefem praktyki nieruchomości w warszawskim biurze Bird & Bird

12 stycznia 2015

Z początkiem 2015 roku do warszawskiego biura Bird & Bird dołączyła radca prawny Joanna Chmiel. Specjalizuje się w prawie nieruchomości, budowlanym, cywilnym oraz handlowym. Jako Senior Associate kierować będzie praktyką nieruchomości.

Joanna Chmiel posiada 11-letnie doświadczenie w obsłudze prawnej złożonych transakcji na rynku polskim i międzynarodowym, ze szczególnym uwzględnieniem rynku nieruchomości. Jej praktyka obejmuje również doradztwo przy procesie inwestycyjnym, włączając negocjowanie kontraktów budowlanych oraz wspieranie klientów w procesie finansowania inwestycji.

Opracowywała i przeprowadzała wieloetapowe transakcje nabycia/sprzedaży nieruchomości realizowane przez podmioty polskie i zagraniczne, złożone umowy najmu powierzchni o przeznaczeniu handlowym, biurowym oraz przemysłowym. Reprezentowała klientów w postępowaniach sądowych dotyczących zagadnień nieruchomościowych przed Sądem Arbitrażowym przy Krajowej Izbie Gospodarczej w Warszawie, sądami powszechnymi i administracyjnymi.

Doradza przy inwestycjach nieruchomościowych realizowanych zarówno przez developerów, jak i fundusze inwestycyjne oraz prywatnych inwestorów krajowych i zagranicznych. Na swoim koncie ma szereg przeprowadzonych analiz prawnych due diligence oraz udział w licznych negocjacjach w zakresie rozmaitych transakcji nabycia/zbycia nieruchomości, jak również transakcji typu sale and lease-back. Uczestniczyła też w transakcjach nabycia przedsiębiorstw, gdzie odpowiadała za kompleksową analizę i opracowanie zagadnień nieruchomościowych.

Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w organach administracji rządowej (Kancelaria Prezesa Rady Ministrów i Rządowe Centrum Legislacji). Przez ostatnie 9 lat pracowała w kancelariach prawnych.

Ukończyła Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz podyplomowe studia z zakresu europejskich stosunków ekonomiczno-finansowo-prawnych w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie.

Pozyskanie specjalisty o tak wielkim doświadczeniu, cieszącego się ogromnym uznaniem klientów, to nasz wielki sukces – podkreśla Maciej Gawroński, partner zarządzający warszawskiego biura Bird & Bird.  – Mecenas Joanna Chmiel stanęła na czele kompetentnego zespołu, który w ostatnich latach przeprowadził wiele skomplikowanych projektów nieruchomościowych na terenie całego kraju. Ambicją mecenas Joanny Chmiel jest rozwój praktyki i zwiększanie jej udziału w rynku. Pod nowym kierownictwem praktyka nieruchomości będzie koncentrować się na obsłudze złożonych i prestiżowych transakcji, w tym dużych projektów budowlanych, deweloperskich i infrastrukturalnych – dodaje Maciej Gawroński.