Financial Times Innovative Lawyers – Bird & Bird na podium

05 października 2015

Izabela Kowalczuk-Pakuła i Marta Koremba z warszawskiego biura Bird & Bird zostały wyróżnione w prestiżowym konkursie Financial Times Innovative Lawyers. Wręczenie nagród odbyło się 1 października 2015 roku na uroczystej gali w Muzeum Historii Naturalnej w Londynie.

Wyróżnienie w kategorii Intellectual property zostało przyznane za projekt koordynowany przez prawniczki z warszawskiego biura Bird & Bird.

Dotyczył on opracowania strategii skutecznej ochrony marki Grupy Cunningham Lindsey, jednego z największych na świecie likwidatorów szkód ubezpieczeniowych. Jej celem było odzyskanie praw do znaku towarowego oraz firmy zarejestrowanych przez byłego przedstawiciela Grupy Cunningham Lindsey w Polsce.

Strategia obejmowała między innymi wszczęcie trzech rodzajów postępowań: administracyjnych, cywilnych i karnych. W jej ramach prawnicy Bird & Bird uzyskali również precedensową decyzją dotyczącą przywłaszczenia praw do marki.

Jesteśmy bardzo dumni z wyróżnienia. Strategia opracowana przez nasze prawniczki była innowacyjna i wymagała niestandardowego spojrzenia na sprawę. Jednocześnie doprowadziła do realizacji celów biznesowych klienta – powiedział Piotr Dynowski, szef praktyki własności intelektualnej w kancelarii Bird & Bird.

Maciej Gawroński, partner zarządzający polskiego biura Bird & Bird dodał – Marta Koremba i Iza Kowalczuk-Pakuła to znakomite prawniczki zajmujące się ochroną własności intelektualnej i danych osobowych, które już zostały uznane za wschodzące gwiazdy, co potwierdza inny tegoroczny konkurs – Rising Stars 2015, organizowany przez Dziennik Gazeta Prawna. To czysta przyjemność pracować z takim zespołem.

Bird & Bird otrzymała łącznie 5 nominacji, w następujących kategoriach: Game changing law firm of the last 10 years, Innovation in Dispute Resolution, Most innovative law firms 2015: Growth & business development oraz Innovative individual. W rankingu konkurowało ponad 500 zgłoszeń z całego świata.

Financial Times Innovative Lawyers Report należy do najlepszych rankingów prawniczych w Europie. Prezentuje unikalną analizę branży prawnej i jako jedyny ranking ocenia innowacyjność i oryginalność opracowywanych przez prawników rozwiązań. Zarówno ranking, jak i przyznawane nagrody oparte są na dogłębnych badaniach sektora i solidnym dziennikarstwie.

Pełna wersja rankingu >>>