Bird & Bird doradza producentowi pieczywa Schulstad przy inwestycji typu greenfield

26 października 2015

Kancelaria Bird & Bird doradza spółce Lantmannen Unibake Poland, będącej częścią skandynawskiej grupy Lantmannen obecnej w 15 krajach na świecie, przy realizacji nowego projektu typu greenfield.

Ten wiodący producent świeżego i mrożonego pieczywa, kojarzony głównie z marką Schulstad, zainwestuje na terenie Kostrzyńsko-Słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej kwotę 75 mln euro. Będzie to jedna z największych inwestycji w zachodniej Polsce, która została rozłożona na kilka etapów, z planowaną datą zakończenia wyznaczoną na 2018 r. Pierwszym etapem inwestycji było nabycie nieruchomości w Nowej Soli, a kolejnym będzie wybudowanie hali produkcyjnej wraz z towarzyszącą infrastrukturą, a także zakup i instalacja maszyn oraz niezbędnych urządzeń.

W ramach realizowanej inwestycji dedykowany zespół Bird & Bird doradzał przy nabyciu nieruchomości pod budowę nowego zakładu produkcyjnego oraz wspierał klienta przy opracowaniu i negocjowaniu umowy o roboty budowlane, która została zwarta na początku października z renomowanym skandynawskim wykonawcą.

W dalszej perspektywie zespół będzie odpowiedzialny za sporządzenie i wynegocjowanie pozostałych umów o roboty budowlane, jak również umów dotyczących nabycia i instalacji nowoczesnych linii produkcyjnych, które wytwarzać będą około 200 ton pieczywa rocznie.

Jak zauważa Jacek Górecki, Dyrektor Zarządzający Lantmannen Unibake na Region Polski i Węgier: Rynek pieczywa do odpieku w krajach Europy Środkowo-Wschodniej dynamicznie się rozwija. Decyzja o realizacji inwestycji w Nowej Soli jest zatem odpowiedzią na obserwowane od dłuższego czasu rosnące zapotrzebowanie na tego typu produkty nie tylko w Polsce, ale także w całym regionie. Dlatego też około 70 proc. produkcji przeznaczone będzie na eksport - głównie na rynki krajów Europy Środkowo-Wschodniej, a także do państw skandynawskich. Dzięki inwestycji powstaną nowe miejsca pracy. W nowym zakładzie zatrudnienie znajdzie około 110 osób, co oznacza przeszło 25 procentowy wzrost zatrudnienia spółki w Polsce.

Za prawną obsługę transakcji odpowiedzialny jest zespół, kierowany przez szefa praktyki nieruchomości Joannę Chmiel, w skład którego wchodzą: Paweł Lis, Magdalena Nowak, Katarzyna Matusiak oraz Adam Nowosielski.

Mamy przyjemność doradzać spółce Lantmannen Unibake Poland w jednej z największych tego typu inwestycji w Europie Środkowo-Wschodniej, odznaczającej się dużym stopniem złożoności, wysoką wartością, jak również rozbudowaną strukturą prawną. Generuje to konieczność bieżącego rozwiązywania rozmaitych kwestii, przede wszystkim z zakresu prawa nieruchomości oraz prawa budowlanego. Szczególnie cieszy nas fakt, że zespół prawa nieruchomości został zaangażowany przez Lantmannen Unibake Poland jako doradca prawny przy realizacji wszystkich etapów inwestycji, która pozwoli umocnić pozycję naszego klienta, jako lidera w swojej branży, a kancelarii Bird & Bird stwarza możliwość długofalowej pracy nad ciekawym i złożonym projektem – podsumowuje transakcję Joanna Chmiel, kierująca praktyką nieruchomości Bird & Bird w Polsce.