Bird & Bird oraz ASE Consulting będą wspierać realizacje projektów transformacyjnych

23 kwietnia 2015

Globalna sieć Bird & Bird oraz brytyjska firma ASE Consulting specjalizująca się w doradztwie przy wdrażaniu złożonych projektów w obszarze IT utworzyły Baseline - przedsięwzięcie, w ramach którego będą świadczyć kompleksowe doradztwo przy projektach o znaczeniu transformacyjnym zarówno w Wielkiej Brytanii jak i globalnie.

Bird & Bird ma nieporównywalne na rynku doświadczenie w doradztwie przy największych projektach opartych na zastosowniu IT i nowych technologii.

W Wielkiej Brytanii Bird & Bird odegrał kluczową rolę podczas realizacji programów przekształcania brytyjskiej Narodowej Służby Zdrowia (NHS), Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej (Department for Work and Pensions), zdolności przemysłowej produkcji floty wojskowej, programu nuklearnych łodzi podwodnych oraz krajowej infrastruktury energetycznej. Projekty te wprowadziły największe od 1970 roku zmiany we wskazanych obszarach i wymagały integrowania systemów technologicznych, kluczowych procesów biznesowych Doradzaliśmy brytyjskiemu Departamentowi ds. Energii i Zmian Klimatu w przedsięwzięciu na kwotę 2,2 mld funtów, polegającym na wdrożeniu inteligentnych liczników gazu i energii elektrycznej u 53 milionów odbiorców. Była to najbardziej znacząca zmiana na brytyjskim rynku energetycznym od 1970 roku.

ASE Consulting ma ponad 25 lat doświadczeń w doradztwie publicznym i prywatnym podmiotom w zakresie przeprowadzania projektów o przełomowym znaczeniu dla calej gospodarki.

***

W Polsce Bird & Bird od lat angażuje się w strategiczne dla kraju projekty, w szczególności dotyczące wdrażania innowacyjnych technologii. Przykładem tego jest analiza wykonalności wdrożenia usług cloud computingowych w sektorze administracji publicznej, przygotowana w 2014 r. na zlecenie Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji. Od lat wspieramy także sektor prywatny, zwłaszcza instytucje finansowe, w realizacji przełomowych dla nich projektów. Mamy na swoim koncie doradztwo przy największym wdrożeniu systemu informatycznego dla wiodącego polskiego banku.

"W Polsce powinno powstać Centralne Biuro Projektów Strategicznych" - zobacz artykuł Małgorzaty Darowskiej oraz Macieja Gawrońskiego, partnerów warszawskiego biura Bird & Bird, na temat przyczyn niepowodzeń polskich projektów o znaczeniu transformacyjnym dla kraju.