Bird & Bird wygrywa dla Gedeon Richter plc sprawę o unieważnienie patentu

15 lipca 2014

Zespół prawa własności intelektualnej warszawskiego biura Bird & Bird reprezentował Gedeon Richter plc, wiodącą firmę farmaceutyczną w Europie Środkowo-Wschodniej, producenta odpowiednika doustnych środków antykoncepcyjnych Bayer Pharma AG, pozwaną w procesie o naruszenie patentu. Sprawa rozpoczęła się w 2010 roku i po trzyipółletnim sporze sądowym zakończona została skutecznym unieważnieniem patentu firmy Bayer.

W dniu 9 stycznia br. Urząd Patentowy RP przychylił się do wniosku Bird & Bird i unieważnił patent Bayera, argumentując, iż nie ma on poziomu wynalazczego. Konkurent klienta Bird & Bird zaskarżył decyzję UPRP do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, zarzucając m.in. że UPRP nie zrozumiał właściwie istoty wynalazku oraz pominął ważne dowody przedstawione przez firmę Bayer, a co za tym idzie, w toku postępowania naruszył przepisy polskiego prawa administracyjnego oraz Konstytucji.

Roczna wartość sprzedaży produktu firmy Bayer opartego na unieważnionym patencie szacowana jest na kilkaset milionów złotych.

Gedeon Richter Plc reprezentował Piotr Dynowski, radca prawny współkierujący praktyką własności intelektualnej w warszawskim biurze Bird & Bird, we współpracy z Martą Korembą, rzecznikiem patentowym.

To już kolejna duża wygrana warszawskiego zespołu własności intelektualnej w sprawie dotyczącej unieważnienia patentu. Poprzednio prawnicy kancelarii reprezentowali  Celltrion Inc., wiodącą na świecie firmę biofarmaceutyczną, w sprawie o unieważnienie patentu firmy Genentech Inc dla schematu dawkowania leku biopodobnego stosowanego w leczeniu raka piersi.