Warszawskie biuro Bird & Bird wyodrębniło praktykę Technology & Science, w ramach której doradzać będzie przy przedsięwzięciach powstających na styku nauki i biznesu, wspierając projekty badawczo-rozwojowe oraz komercjalizację ich wyników.

Oferta Technology & Science jest kierowana w szczególności do firm wdrażających nowe technologie lub zainteresowanych ich nabyciem, przedstawicieli środowiska naukowego, uczelni wyższych i ośrodków naukowo-badawczych, a także funduszy venture capital, private equity, aniołów biznesu i instytucji finansowych.

Pomysłodawcą i szefem praktyki Technology & Science jest Małgorzata Darowska, partner w warszawskim biurze Bird & Bird, specjalizująca się w ochronie praw własności intelektualnej, zagadnieniach transferu i komercjalizacji technologii, ochronie prywatności i danych osobowych oraz prawie nowych technologii i e-commerce.

Bird & Bird jest światowym liderem w zakresie prawa nowych technologii i własności intelektualnej. Posiada bogate doświadczenie w tej dziedzinie, zarówno w Polsce, jak i za granicą. Wyodrębnienie nowej praktyki jest z jednej strony naturalną konsekwencją naszych dotychczasowych działań, a z drugiej – odpowiedzią na zapotrzebowanie tak firm, jak i środowisk naukowych, którym staramy się wyjść naprzeciw – mówi Małgorzata Darowska.

Kancelaria doradzać będzie na każdym etapie projektów badawczo-rozwojowych – od pozyskania finansowania, przez określenie zasad podziału praw, po opracowanie ścieżek komercjalizacji i obsługę procesu wdrażania wyników, zarówno w Polsce, jaki i za granicą. Bird & Bird doradzać będzie również w kwestiach pomocy publicznej oraz zapewniać pełną obsługę projektów PPP. Dzięki międzynarodowemu zasięgowi kancelaria będzie wspierać projekty realizowane w różnych krajach.

Zauważamy, że tak jak uczelnie i instytuty badawcze są tylko w niewielkim zakresie dopasowane do wymagań rynku, tak i wiele firm nadal nie posiada wystarczającej wiedzy na temat uwarunkowań prawnych współpracy nauki i biznesu oraz możliwości eksploatacji praw własności intelektualnej. Wyniki nawet najbardziej innowacyjnych badań wciąż w małym zakresie przekładają się na rynkowe zastosowania w nowych produktach, technologiach czy usługach. Gro podmiotów nie jest też przygotowane do ekspansji zagranicznej, rozumiejąc jednocześnie, że dzięki rozwojowi technologii i innowacjom mogą z sukcesem zwiększać swoją przewagę konkurencyjną. Kierunek ten jest aktualnie intensywnie wspierany przez Rząd i należy się spodziewać, że tendencja ta będzie się umacniać, między innymi z powodu zwiększających się możliwości pozyskiwania finansowania ze środków publicznych – mówi Małgorzata Darowska.

Zakres usług w ramach praktyki Technology & Science

Dla przedsiębiorstw:

• Organizowanie działalności R&D w przedsiębiorstwach
  • Doradztwo w zakresie umów dotyczących projektów B+R, w tym umów konsorcjum, umów partnerskich, umów o podziale praw i innych umów powiązanych z projektami B+R
  • Projekty dotyczące współpracy z ośrodkami naukowymi, PPP, zamówienia publiczne
  • Umowy dotyczące finansowania projektów B+R ze środków publicznych, pomoc publiczna
  • Umowy z pracownikami i współpracownikami realizującymi projekty B+R
  • Ochrona tajemnicy przedsiębiorstwa
  • Ochrona i zarządzanie prawami do wyników prac B+R, strategie ochrony, audyty praw do wyników B+R
  • Sprzedaż praw i licencje

Dla naukowców:

• Umowy dotyczące realizacji projektów B+R – umowy o pracę i współpracę, klauzule dotyczące praw własności intelektualnej